In Amsterdam vinden dagelijks ruim 4.000 ritten plaats om de 5.000 horecagelegenheden te bevoorraden. Dat kan slimmer en duurzamer. Daarom slaan leveranciers, horecaondernemers en logistieke dienstverleners met Last Mile Fresh-Amsterdam de handen ineen. De versproducten worden nu eerst verzameld in een ‘vershub’ en dan met elektrische voertuigen gebundeld geleverd aan de horeca.

Het concept biedt een oplossing om de stadsdistributie voor horecabedrijven in de hoofdstad te verduurzamen. Het idee is simpel: cafés en restaurant bestellen hun producten via het dataplatform van Easy-Dish. Leveranciers van de verse producten leveren hun goederen vervolgens aan bij het distributiecentrum van Last Mile Fresh (de vershub). Hier worden de goederen gebundeld om vervolgens met elektrische voertuigen geleverd te worden aan de horeca.

Pilot met koelbakfietsen

De eerste pilots zijn inmiddels van start. Een van die pilots is ToetToet wordt TringTring. Van maart tot en met mei wordt de horeca in de Regulierdwarsstraat - die tijdens deze periode afgesloten is voor verkeer - bevoorraad door middel van koelbakfietsen. Het logistieke bedrijf TringTring – eigenaar van de bakfietsen – is verantwoordelijk voor de bezorging in het gebied.

Natuurlijk ondervindt deze pilot nu ook de gevolgen van het Corona virus. We gaan ervan uit dat de pilot op een later moment hervat wordt.

Partners

Last Mile Fresh-Amsterdam is een initiatief van Leen Menken Foodservice Logistics en IT-bedrijf Easy Dish. Ook gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam zijn betrokken bij het initiatief. Het is onderdeel van de uitvoeringsagenda Samen Bouwen aan Bereikbaarheid. Ons programma levert onder meer het projectmanagement vanuit Rijkswaterstaat West Nederland Noord. De initiatiefnemers hebben elkaar ontmoet tijdens een van de logistieke netwerkbijeenkomsten die Rijkswaterstaat organiseert. 

Eveneens uniek aan het initiatief Last Mile Fresh–Amsterdam is dat het initiatief wordt ondergebracht in een coöperatie. De leden van deze coöperatie zijn leveranciers die de stad duurzaam willen beleveren en horecaondernemers die duurzaam beleverd willen worden. We blijven het initiatief volgen en gaan in een volgend artikel in op hoe de organisatie van de vershub precies in elkaar zit.