Maar liefst 24 grote organisaties in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) tekenden op 24 september vorig jaar de Samenwerkingsovereenkomst flexibel werken en slim reizen. Precies een jaar later – op 24 september 2021 –vindt een nieuw tekenmoment plaats met bestaande en nieuwe deelnemers. Om gemeenten en provincies uit te nodigen om mee te doen, vond op 24 juni een online inspiratiesessie plaats.

Geen reistijd en meer flexibiliteit, maar ook minder verbondenheid en soms meer stress. Het afgelopen jaar hebben we noodgedwongen bakken ervaring opgedaan met thuiswerken. Om de voordelen te behouden en de nadelen op te lossen, initieerde Samen Bouwen aan Bereikbaarheid samen met Breikers vorig jaar de samenwerkingsovereenkomst. Het doel: samen werken aan duurzame mobiliteit met kosteloze ondersteuning. Door blijvend de spits te ontlasten en CO2-uitstoot te verminderen. Met vitale en tevreden werknemers tot gevolg. 

Hulp bij implementatie

Marja Ruigrok (wethouder gemeente Haarlemmermeer, lid van het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio Amsterdam en lid van de Programmaraad Samen Bouwen aan Bereikbaarheid), deelde tijdens de inspiratiesessie haar kennis en ervaring als een van de eerste deelnemers van de overeenkomst. Rein Aerts, directeur van Stichting Breikers, liet zien hoe zijn organisatie gratis ondersteunt bij het implementeren van hybride werken. En Christiaan Rasch, directeur van MobilityLabel, vertelde tot slot over de tool MobilityAnalyst. Met deze mobiliteitsscan kunnen organisaties hun duurzame mobiliteitspotentieel berekenen. 

Ook werden praktische vragen en voorbeelden besproken. Zoals de impact van corona op ons gedrag en het berekenen van je reis-potentieel. Maar ook hoe veranderingen – zoals de sloop van het gemeentehuis in Haarlemmermeer – kansen bieden. De sfeer was goed en constructief. 

Overheid als voorbeeld

De gemeente- en provinciesecretarissen en HR-managers van zestien overheidsorganisaties waren aanwezig, waaronder de provincies Noord-Holland en Flevoland, de Vervoerregio Amsterdam, de gemeenten Haarlemmermeer, Zandvoort, Almere, Heemstede, Haarlem en Amstelveen. Dat steeds meer overheden zich aansluiten is belangrijk, want deze organisaties zijn meestal zelf één van de grootste werkgevers in de regio en vervullen bovendien een voorbeeldfunctie.

Sluit u aan? 

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op dinsdag 24 september 2021, zetten een kleine zestig bestaande en nieuwe deelnemers hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. Een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. We nodigen u van harte uit om mee te doen. Op onze website vindt u informatie over de samenwerkingsovereenkomst en hoe het werkt met het kosteloze adviestraject van Breikers. In de loop van de zomer komt meer informatie over de nieuwe ondertekeningsronde beschikbaar. 

Wegens succes herhaald

Voor de partners van Samen Bouwen aan Bereikbaarheid die er op 24 juni niet bij konden zijn, wordt de inspiratiesessie begin september herhaald. Een persoonlijke uitnodiging daarvoor volgt op korte termijn of mail naar info@wijzijnbreikers.nl voor meer informatie.