Steeg de afgelopen twee weken in Nederland de Oranjekoorts gestaag, in de IJmond was men niet alleen in de ban van het EK, maar ook van het IJK ("IJ-kaa"): dé fietschallenge van deze zomer. De challenge is gestart op 11 juni en en duurde zolang Nederland mee deed in het toernooi. Nu Oranje is uitgeschakeld hebben de fietsers nog tot het einde van deze week om de laatste kilometers op de teller te zetten, prijzen te winnen en een prachtige donatie aan Stichting Spieren voor Spieren veilig te stellen. In twee weken tijd is er al bijna 50.000 kilometer gefietst.

Het IJmonds Kampioenschap

IJmond Bereikbaar en Toogethr hebben alle fietsers uitgedaagd om zich tijdens het EK van hun beste kant te laten zien. “Of je vanuit huis werkt, of naar het werk gaat: stap lekker vaak op de fiets. Het is sowieso goed om in beweging te zijn en daarbij willen we voorsorteren op het moment dat meer mensen weer terug gaan ‘naar kantoor’. Als je nu al de gewoonte ontwikkelt om de fiets te pakken, stap je straks ook minder snel in de auto”, vertelt Astrid van den Haak, programmamanager van IJmond Bereikbaar. 

Het IJK is in de sfeer van het EK, met een wekelijkse Oranjeloterij, de Grote IJK Prijzenpot en een Topscorerslijst. “We dagen alle fietsers wekelijks uit met een individuele challenge van 30 km per week en een gezamenlijke teamchallenge van 20.000 km per week”, licht Tim Fransen, Community Manager bij Toogethr toe. Haal je de persoonlijke challenge dan maak je kans op een prijs uit de Oranjeweekloterij en verdien je meteen een lot voor de prijzen uit de Grote IJK Prijzenpot. Voor iedere week dat de teamchallenge is gehaald, doneert IJmond Bereikbaar € 500 aan de Stichting Spieren voor Spieren. En hoor je uiteindelijk bij de tien topscorers, dan staat er ook een mooie prijs voor je klaar. “We krijgen dagelijks enthousiaste reacties en er is een echte competitie ontstaan. Het IJK leeft in de regio”, zegt Tim. Alle fietskilometers worden geregistreerd met de app Toogethr Cycles.

Blijvende gedragsverandering

Ook na het IJK [IJ-kaa] is het voor de fietsers aantrekkelijk om de app te blijven gebruiken. Met je woon/werkkilometers verdien je punten die je inwisselt voor cadeaubonnen of doneert aan één van de 5 regionale goede doelen die in de webshop staan. Ook staan er meer dan 10 persoonlijke challenges in de app. “Naast de challenges die we voor IJmondiale werkgevers en hun medewerkers organiseren, willen we volgend jaar ook een grote stimuleringscampagne doen voor alle forenzen in de regio. Er is nog werk aan de winkel”, sluit Astrid af.

IJmond Bereikbaar maakt onderdeel uit van de Uitvoeringsagenda van Samen Bouwen aan Bereikbaarheid.