Ingenieursbedrijf Arup introduceerde dit jaar in samenwerking met de werkgeversaanpak Breikers een nieuw mobiliteitsplan voor haar werknemers. Met de komst van dit nieuwe, duurzame plan nam een groot deel van de werknemers dit jaar afscheid van een voor hen wel heel gunstige tegemoetkoming in reiskosten. Lees hoe zij dat voor elkaar kregen. En lees tevens een interview met de directeur van Breikers in Zuidas Magazine. 

Van ongelimiteerde reiskostenvergoeding naar duurzaam reisaanbod
Om medewerkers te stimuleren vaker hun auto te laten staan, wilde Arup de ongelimiteerde reiskostenvergoeding beëindigen. Deze reiskostenvergoeding leverde sommige werknemers tot wel 700 euro per maand op. Om zo’n afspraak in de arbeidsovereenkomst te veranderen, moet elke medewerker akkoord geven. De eerste stap was dus om zoveel mogelijk draagvlak te creëren om Arups missie ‘to shape a better world’ in de organisatie te laten landen. Een jaar lang haalde het bedrijf input op uit de eigen organisatie en verkende de mogelijkheden in de markt, met behulp van Breikers’ netwerk en ervaring. Afgelopen zomer legde Arup de keuze voor aan medewerkers: wel of niet instemmen met een nieuwe mobiliteitsregeling. Een ruime 88 procent wilde mee veranderen. En dat terwijl sommigen er strikt genomen financieel op achteruit gingen. Uiteindelijk ontwikkelde het ingenieursbureau een model waarin iedereen eerste klas kan reizen met de NS-businesscard, een ruimere fietscompensatie krijgt en op speciale hubs elektrische Amber-auto’s kan gebruiken. 

Interview Zuidas Magazine
In een interview in Zuidas Magazine stelt Rein Aarts, directeur van Breikers, dat verandering van hoe mobiliteit geregeld wordt, begint bij bewustwording. “We regelen mobiliteit nog op een middeleeuwse manier, omdat de kennis er niet is.”, stelt Aarts. Breikers probeert een omslag bij werkgevers te bereiken door concrete oplossingen overzichtelijk aan te bieden. Aarts: “Bied collega’s meer flexibiliteit en keuzevrijheid in hun manier van reizen. Spreek af dat je op woensdag thuiswerkt. Zo zijn er legio alternatieven.”
 

Breikers is onderdeel van het programma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid en begeleidt, inspireert, informeert en motiveert werkgevers in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) bij hun transitie naar slimme & duurzame mobiliteit en logistiek.