Groot Schiphol Bereikbaar startte afgelopen zomer een probeeractie voor forenzen die kennis wilden maken met de e-bike. Werknemers in Schiphol-Centrum en Beukenhorst konden zich via social media inschrijven om (gratis) een e-bike te proberen voor het woon-werkverkeer. Hiermee speelde Groot Schiphol Bereikbaar in op de veranderingen in mobiliteit door de coronacrisis. Daarnaast was het een warme zomer, dus het perfecte fietsweer! 

Probeeractie

Met deze probeeractie moedigde Groot Schiphol Bereikbaar forenzen aan zo veel mogelijk de fiets te pakken en de auto te laten staan. Op deze manier kregen deelnemers de kans om een e-bike te ervaren en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de drukte op de weg of in het OV. Dit brengt de CO2 uitstoot naar beneden en verbetert de bereikbaarheid van het gebied.

De actie bleek een succes en uitgelezen kans om een e-bike uit te proberen. In eerste instantie kunnen forenzen vaak lastig inschatten of het woon-werkverkeer te doen is op de fiets. “De probeeractie was voor mij het moment om hierachter te komen. Het fietsen op de e-bike ging heel makkelijk,” aldus één van de deelnemers.

Via social media werden mensen met video’s en foto’s opgeroepen mee te doen. En niet zonder resultaat: twee dagen na de aftrap van de actie stapten 7 forenzen al op de fiets en daar bleef het niet bij. Na 4 weken waren alle e-bikes al gereserveerd.

Na de actie kocht een aantal forenzen zelf een e-bike. Ook is de probeeractie nog maar het begin: in Amsterdam Zuidoost verkent ZO Bereikbaar de mogelijkheid van een forenzen-op-de-fiets-actie.

Over gebiedsaanpak Groot Schiphol Bereikbaar

De grootste knelpunten in het MRA-wegennetwerk bevinden zich bij 6 gebieden: Zuidas, Haarlem, Schiphol, Almere-Amsterdam, Amsterdam Zuidoost en de regio IJmond. Dagelijks reizen veel forenzen van en naar deze gebieden. Zij spelen daarom een cruciale rol bij het verminderen van de filedruk. In de uitvoeringsagenda van Samen Bouwen aan Bereikbaarheid is daarom per gebied een aanpak opgenomen, zoals afspraken met werkgevers om flexibel te werken en fietsen te stimuleren bij hun werknemers.