Uit de recent gepubliceerde impactstudie naar de A1 en de A27 in de Gooi en Vechtstreek blijkt dat er het risico bestaat dat de regio in toenemende mate vastloopt. De studie toont aan dat knelpunten op het hoofdwegennet, in combinatie met toenemende woningbouwdruk en forensenverkeer, de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio onder druk zetten. 

De impactstudie is in opdracht van Samen Bouwen aan Bereikbaarheid (SBaB) en Regio Gooi en Vechtstreek uitgevoerd door advies- en ingenieursbureau Sweco. Zij onderzochten de cumulatieve effecten van de grote woningbouwopgaven in de regio. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van al bestaande studies, maar nu met focus op de bereikbaarheid van de regio en specifiek de effecten op de A1 en A27. Bij deze huidige studie was er ook specifieke aandacht voor het onderliggende wegennet.  

De impactstudie bevestigt dat het verkeer op de A1 en A27 tussen de knooppunten Muiderberg, Eemnes en Zeewolde vastloopt. Dit heeft negatieve gevolgen voor de doorstroming van forensen en het economisch functioneren van de regio. Daarnaast laat de studie zien dat er sluipverkeer is op de lokale wegen. 

Inzet op een integrale aanpak 

Uit de studie blijkt dat een integrale aanpak, waarin het hoofdwegennet (HWN), onderliggend wegennet (OWN), openbaar vervoer en woningbouwontwikkeling samen worden bekeken, perspectief kan bieden. Uit het rapport volgen de volgende aanbevelingen: 

  • De start van een MIRT-verkenning bij A27 tussen Zeewolde en Eemnes, samen met een gebiedsgericht onderzoek naar de regionale bereikbaarheid rond de A1 en A27; 
  • Perspectief op verbetering van A1-aansluitingen, inclusief het opstellen van een uitvoeringsplan voor verkeersmanagement tussen de knooppunten Muiderberg en Eemnes; 
  • Samenstelling van een gebiedsgericht regionaal bereikbaarheidspakket, waarin ook openbaar vervoer (inclusief HUB-strategie) een belangrijke rol speelt. 

Benieuwd naar de hele impactstudie? 

Je kan de hele studie lezen via het document aan de rechterkant van dit nieuwsbericht. Meer gerelateerde publicaties kan je vinden op de pagina van Programmalijn Oostflank MRA