Samenwerkingsovereenkomst: Flexibel werken en slim reizen
Overheden, werkgevers en vervoerders in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) maken werk van flexibel (thuis)werken en slim reizen. Ruim 70 organisaties hebben de Samenwerkingsovereenkomst flexibel werken en slim reizen al getekend. En elke week komen daar nieuwe werkgevers bij. Het doel: samen werken aan duurzame mobiliteit. Door blijvend de spits te ontlasten en CO2-uitstoot te verminderen. Met vitale en tevreden werknemers tot gevolg. Doet u ook mee?
Werkgevers staan allemaal voor dezelfde uitdaging: hoe gaan wij in onze organisatie hybride werken? Dat is actueler dan ooit, want het kabinetsadvies aan werkgevers en werknemers is: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Door de samenwerkingsovereenkomst te tekenen, ontvangen werkgevers hierbij kosteloos advies op maat.
Velen gingen u voor
De samenwerkingsovereenkomst is een initiatief van Samen Bouwen aan Bereikbaarheid. Naast grote bedrijven als ABN AMRO, Heineken, Arcadis, McDonalds Nederland en Loyens & Loeff, hebben diverse overheden hun handtekening gezet. Waaronder de Vervoerregio Amsterdam, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de gemeenten Amsterdam, Zaanstad en Haarlemmermeer. Onderwijsinstellingen doen ook mee, zoals de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Deze organisaties zijn allemaal volop bezig met het verduurzamen van hun mobiliteitsbeleid. Van multinational tot midden- en kleinbedrijf: iedereen kan meedoen met de samenwerkingsovereenkomst!
Voordelen van thuiswerken
De afgelopen tijd deden we noodgedwongen veel ervaring op met thuiswerken. We hebben gemerkt dat flexibel (thuis)werken past bij de huidige tijdsgeest en bijdraagt aan maatschappelijke doelen: minder files, minder CO2-uitstoot, schonere lucht, veiliger verkeer. Ook voor werkgevers en werknemers heeft thuiswerken veel voordelen: minder reistijd en reiskosten, meer flexibiliteit en productiviteit. Door vaker te fietsen en wandelen, voelen we ons vitaal en ervaren we minder stress. En dat willen we vasthouden voor de toekomst.
De toekomst is hybride
De deelnemende partijen van de samenwerkingsovereenkomst werken samen aan een juiste balans tussen thuiswerken en werken op locatie. Want thuiswerken heeft ook nadelen, zoals minder gevoel van verbondenheid en soms meer stress. Desondanks geven veel werknemers in de MRA aan ook na de coronapandemie twee of drie dagen per week thuis te willen blijven werken. Mensen met een kantoorbaan beoordelen thuiswerken gemiddeld zelfs met een 7,4.
Samen aan de slag: Breikers en gebiedsaanpakken
De aangesloten organisaties zijn sinds het tekenen van de overeenkomst aan de slag met het verduurzamen van hun mobiliteitsbeleid. Ze worden daarbij kosteloos ondersteund door de mobiliteitsconsultants van werkgeversloket Breikers. Breikers helpt bij het in kaart brengen van alle mogelijkheden om thuiswerken en flexibel reizen onder werknemers te stimuleren. Omdat elke organisatie anders is, biedt Breikers advies op maat. Ook zijn tips, tools, ervaringsverhalen en handige mobiliteitsoplossingen te vinden op het platform Zowerkthet.nl.
Ook de regionale bereikbaarheidsplatformen in de MRA (gebiedsaanpakken) werken mee om flexibel werken en slim reizen mogelijk te maken: IJmond Bereikbaar, Groot Schiphol Bereikbaar, Van A tot Zuidas en Beter op weg Haarlem. Deze partijen maken onderdeel uit van de Uitvoeringsagenda van het Rijk-regioprogramma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid.
Tekent u ook voor flexibel werken en slim reizen?
Bekijk de samenwerkingsovereenkomst en doe ook mee! U ontvangt dan kosteloos 40 uur ondersteuning van een ervaren mobiliteitsconsultant bij het verduurzamen van uw mobiliteitsbeleid.